ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10041f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: HODOWLA BYDŁA (II)
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu powinien znać zagadnienia dotyczące genetycznego doskonalenia bydła, w tym: dziedziczenie cech, systemy kontroli użytkowości, wybór matek buhajów i ojców buhajów, szacowanie wartości hodowlanej krów i buhajów, praca hodowlana w populacji i stadzie, wykorzystanie cech funkcjonalnych w doskonaleniu bydła, markery genetyczne w doskonaleniu bydła, organizacja hodowli bydła w Polsce i działalność związków hodowców, organizacja służb doradczych w hodowli, dokumentacja hodowlana i zasady wpisu zwierząt do ksiąg hodowlanych.

Kompetencje: Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę z zakresu chowu i hodowli bydła, poznać topografię bydła, rozróżniać i umieć opisać typy użytkowe i rasy bydła, umieć zaprojektować różne systemy wychowu cieląt, umieć zaprojektować różne systemy i technologie wychowu jałowic, umieć opracować różne technologie żywienia krów mlecznych, i zaprojektować szczegółowe żywienie krów w różnych fazach cyklu produkcyjnego, umieć wykonać czynności przy doju i porodzie, umieć ocenić eksterier zwierząt, umieć wykonać drobne zabiegi zootechniczne (kolczykowanie, dekornizacja).

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Zasady prowadzenia pracy hodowlanej w stadzie i populacji, zasady kontroli użytkowości bydła i dokumentację hodowlaną, zaplanować elementy składające się na organizację stada bydła mlecznego i mięsnego, warianty technologiczne w zakresie żywienia, utrzymania i użytkowania poszczególnych grup bydła, systemy doju, zadawania pasz, pojenia, usuwania odchodów, normy europejskie w zakresie utrzymania i warunków użytkowania bydła, zasady projektowania technologii produkcji bydła i zasady doradztwa w hodowli bydła..

Literatura: Hodowla i użytkowanie bydła.(2005) Praca zbiorowa pod redakcją Z. Litwińczuka i T. Szulca. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa Chów i hodowla zwierząt. (2005). Praca pod redakcją T. Szulca, Wydawnictwo AR we Wrocławiu\\\\\\\\ Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 70%

Uwagi: