ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IISS20273o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Melioracje terenów górskich i podgórskich
Kierunek: Inżynieria Środowiska
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Grzegorz Pęczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna zasady regulowania stosunków wodnych na terenach górskich, umie praktycznie określić przyrodnicze i techniczne metody zabudowy zlewni górskich uwzględniające specyfikę tych obszarów, a zwłaszcza ochronę terenów źródliskowych i środowiska przyrodniczego.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student może zajmować się rozwiązywaniem problemów gospodarki wodnej i urządzaniem terenów górskich i podgórskich, które ze względu na swoją specyfikę wymagają specjalnej ochrony.

Wymagania wstępne:

Treści kształcenia: Treści kształcenia: charakterystyka terenów górskich i podgórskich (klimat, gleby, krajobraz), gospodarka wodna, źródliska i ich ujęcia, techniczne i biologiczne metody zabudowy zlewni, zbiorniki retencyjne do gromadzenia wód ze źródlisk, spływów powierzchniowych oraz zbiorniki z biofiltrami, torfowiska wysokogórskie, gospodarka wodna na terenie parków narodowych krajobrazowych, melioracje kompleksowe na terenach górskich i podgórskich.

Literatura: Fatyga J., 1993: Ocena przydatności rolniczej terenów górzystych. Wyd. IMUZ Falenty.
Korg J.,Korlig B.,1993: Zadrzewienia na obszarach wiejskich. Wyd. AR Poznań.
Kosturkiewicz A., Szafrański Cz., 1988: Stosowanie drenowań niesystematycznych. IMUZ Falenty.
Kosturkiewicz A., Szafrański Cz., 1988: Wykorzystanie oczek wodnych w drenowaniu. IMUZ Falenty.
Praca studialno-badawcza nr 475., 1979: Określenie potrzeb melioracji gleb górskich. BPWM Rzeszów.
Prochal P. 1981. Podstawy melioracji rolnych t. I i II. PWRiL Warszawa.
Prochal P. 1984. Melioracje przeciwerozyjne. AR Kraków.


Metody oceny: Egzamin ustny i pisemny, ćwiczenia projektowe.

Uwagi: