ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10108f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Organizacje grup producenckich
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Danuta Mierzwa
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi omówić, odmienne niż w krajach UE, uwarunkowania rozwojowe polskiej wsi i rolnictwa. Umie wyjaśnić, jakie korzyści ekonomiczne przynosi rolnikom współpraca w formie grupy producenckiej oraz jaką rolę odgrywa ona w gospodarce rynkowej. Student zna wady i zalety wszystkich form prawno-organizacyjnych w jakich mogą działać grupy producenckie.

Kompetencje: Student potrafi prowadzić od strony finansowej swoje gospodarstwo oraz zarządzać wybraną formą prawną grupy producenckiej, a także pełnić wyznaczone role w grupie.

Wymagania wstępne: Mikro- i makroekonomia, prawo

Treści kształcenia: Cechy szczególne produkcji rolnej. Podstawowe cechy polskiego rolnictwa na tle państw UE. Procesy transformacji i ich wpływ na rozwój rolnictwa przed i po akcesji. Organizacja rynku płodów rolnych i żywnościowych. Rola grup producenckich i marketingowych w kreowaniu i realizacji polityki rolnej. Instytucje wspierające organizowanie się grup producenckich. Grupy producenckie w krajach UE. Formy prawne grup producenckich: otwarte i zamknięte. Fazy tworzenia grupy i rola lidera.

Literatura: Literatura podstawowa: Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza, Warszawa 2006. Literatura uzupełniająca: Zarudzki R., Przepióra A., Futymski A.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Fundacja Fundusz Współpracy, Program Agrolinia 2000, Warszawa 2001. Rynek rolniczy i żywnościowy. Wyd. AE, Wrocław 1995. Rolnictwo w procesie integracji z UE. Wyd. SGGW, Warszawa 1994.

Metody oceny: Zaliczenie; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%

Uwagi: