ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10132f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Wycena zasobów w gospodarce żywnościowej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 0
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Jan Spiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student potrafi wykonać wycenę głównych zasobów materialnych i niematerialnych w przedsiębiorstwach gospodarki żywnościowej stosując odpowiednie metody wyceny. Nabywa praktyczne umiejętności sporządzania operatów szacunkowych z wyceny zasobów.

Kompetencje: Student umie samodzielnie analizować i wykonywać operaty szacunkowe z wyceny.

Wymagania wstępne: Mikroekonomia

Treści kształcenia: Tematyka wykładów: 1. Wyjaśnienie pojęć dotyczących nieruchomości, przedsiębiorstw, gospodarstw rolnych oraz składników majątkowych. 2. Podstawy prawne wyceny nieruchomości i gospodarstw rolnych Skarbu Państwa. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 roku i rozporządzenia do ustawy. 3. Fazy procesu wyceny. Treść i forma operatu szacunkowego. 4. Źródła informacji w procesie wyceny. 5. Rynek nieruchomości, rodzaje rynku, prawa rynku, rodzaje wartości rynkowej. 6. Cele, przedmiot i podmiot wyceny. Źródła informacji – obligatoryjne i fakultatywne oraz rodzaje informacji wykorzystywane w procesie wyceny. 7. Podejście porównawcze – metoda porównywania parami, analizy statystycznej rynku. 8. Podejście dochodowe – metoda inwestycyjna, metoda zysków, techniki kapitalizacji prostej i dyskontowania strumieni pieniężnych. 9. Podejście kosztowe – metoda kosztów odtworzenia i kosztów zastąpienia, kosztów likwidacji, techniki: szczegółowa elementów scalonych i wskaźnikowa. Zużycie techniczne i ekonomiczne obiektów. 10. Podejście mieszane – metoda pozostałościowa i stawek szacunkowych, metoda księgowa. 11. Inne metody zalecane przepisami prawa do wyceny gospodarstw rolnych. 12. Szczegółowe procedury wyceny gospodarstw rolnych Skarbu Państwa. 13. Wycena gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw rolnych jako całości. 14. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw – metody i techniki. 15. Standardy zawodowe rzeczoznawców majątkowych. Tematyka ćwiczeń: 1. Ocena naturalnych warunków produkcji rolniczej. 2-3. Zastosowanie metod wyceny do określania wartości gruntów rolnych. 4. Wycena gruntów nierolniczych. 5. Wycena zasiewów i upraw ( produkcji roślinnej w toku). 6. Wycena obrotu wewnętrznego. 7. Wycena plantacji wieloletnich i sadów. 8. Wycena inwentarza żywego. 9. Wycena zapasów. 10. Wycena budynków. 11. Zasady wyceny nieruchomości lokalowych. 12. Zasady wyceny maszyn i pojazdów rolniczych. 13. Wycena gospodarstw rolnych. 14. Wycena składników majątkowych przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych. 15. Wycena przedsiębiorstw. Prezentacja operatów szacunkowych.

Literatura: 1. Cymerman R., A. Hopfer A.: Wycena nieruchomości. Zasady i procedury. Wyd. PF SRM, Warszawa 2005. 2. Hopfer A. jako red.: Informacje w wycenie nieruchomości. Wyd. PF SRM, Warszawa 2003. 3. Kucharska – Stasiak E.: Nieruchomość w gospodarce rynkowej. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2006. 4. Łaguna T.: Wycena nieruchomości gospodarstw rolnych. Wyd. Zach. Cen. Org., Zielona Góra 2001. 5. Prystupa M., Rygiel K.: Nieruchomości, definicje, funkcje i zasady wyceny. Wyd. Elipsa, Warszawa 2003. 6. Standardy Zawodowe Rzeczoznawców majątkowych. Wyd. PFSRM, Warszawa 2005. 7. Ustawa o gospodarce nieruchomościami z 1997 r. wraz z rozporządzeniami.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń oraz i operatu w formie multimedialnej zasób wiedzy do zaliczenia 60 %.

Uwagi: