ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20102f12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Wybrane zagadnienia z technologii piwowarskiej
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu definiuje technologiczną przydatność surowców piwowarskich; zna charakterystykę i możliwości wykorzystania surowców pomocniczych; ma wiedzę o metodach wytwarzania i stabilizacji piwa; opisuje czynniki determinujące jakość piwa; zna sensoryczne i instrumentalne metody oceny jakości piwa; identyfikuje wady piwa. Kompetencje: Student ocenia przydatność surowców piwowarskich; dobiera odpowiednie materiały pomocnicze; szacuje zużycie surowców i materiałów; rozwiązuje podstawowe problemy technologiczne; analizuje czynniki determinujące jakość piwa; stosuje właściwe metody sensorycznej i instrumentalnej oceny piwa; opisuje przyczyny oraz wskazuje możliwości unikania wad jakościowych produktu.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość tego, jak ważna jest organizacja pracy oraz przestrzeganie procedur w browarze; jest zdolny do podejmowania podstawowych zadań technologicznych.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia, technologia fermentacji

Treści kształcenia: Charakterystyka podstawowych surowców piwowarskich (ziarno jęczmienia, surowce niesłodowane, chmiel, drożdże, woda) oraz materiałów pomocniczych (środki do stabilizacji piwa, preparaty enzymatyczne, środki dezynfekujące). Technologiczne aspekty produkcji piwa. Czynniki wpływające na jakość i stabilność piwa. Składniki piwa. Ocena sensoryczna i instrumentalna piwa. Wady piwa.

Literatura: 1. The Biotechnology of Malting and Brewing, Hough J., S., Cambridge 1985; 2. Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Malt and Malting, Briggs D.E., Blackie A & P, London 1998.

Metody oceny: egzamin pisemny

Uwagi: Kurs może być realizowany w semestrze 1 (letnim)