ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20271o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Współczesne trendy w technologii żywności I (surowce roślinne)
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zygmunt Gil
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna współczesne problemy przemysłu spożywczego – wskazuje na postęp w pozyskiwaniu surowców – opisuje nowe technologie stosowane w przetwórstwie surowców roślinnych - definiuje nowe asortymenty produktów żywnościowych pochodzenia roślinnego. Umiejętności: Student opracowuje receptury na nowe artykuły żywnościowe – podejmuje działania związane z wdrażaniem nowych technologii przetwórstwa produktów pochodzenia roślinnego – doskonali proces technologiczny - nakreśla kierunki zmian techniczno-technologicznych w zakładzie produkcyjnym. Kompetencje społeczne: Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych – jest kreatywny w kształtowaniu polityki strategicznej firmy.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student jest świadomy konieczności wprowadzania postępu techniczno-technologicznego w zakładzie przetwórstwa surowców roślinnych – jest kreatywny w kształtowaniu polityki strategicznej firmy.

Wymagania wstępne: kierunkowe technologie żywności

Treści kształcenia: Nowe kierunki przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego- zbóż, owoców i warzyw, ziemniaka . Trendy w technologii tłuszczów i wyrobów cukierniczych.

Literatura: 1. Materiały z konferencji i sympozjów naukowych; 2. Artykuły z czasopism naukowych krajowych i zagranicznych; 3. Erickson M.D. Deep frying: chemistry, nutrition and practical applications. AOCS Press, 2007.

Metody oceny:

Uwagi: