ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20276o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Formy ochrony własności intelektualnej i przemysłowej
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Anna Olszewska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Potrafi scharakteryzować poszczególne przedmioty prawa własności przemysłowej oraz prawa autorskiego. Rozróżnia i charakteryzuje systemy ochrony dotyczące wynalazków i utworów, obowiązujące w Polsce. Wykazuje się znajomością terminologii patentowej. Potrafi zidentyfikować procedury postępowania przed Urzędem Patentowym. Zna narzędzia ochrony własności intelektualnej i sposoby rozstrzygania sporów. Posiada ogólną orientacje w zasadach prawa cywilnego. Umiejętności: Student rozróżnia poszczególne przedmioty własności przemysłowej, potrafi je nazwać oraz przyporządkować im właściwe prawa ochronne. Student potrafi w praktyczny sposób korzystać z opisu patentowego jako źródła literatury i wiedzy o dostępnych rozwiązaniach. Potrafi korzystać z utworu w rozumieniu prawa autorskiego nie naruszając obcych praw.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Ma świadomość prawnej ochrony przedmiotów własności intelektualnej. Wykazuje zrozumienie dla poszanowania praw własności przemysłowej, autorskich oraz praw pokrewnych. Postępuje zgodne z zasadami poszanowania autorstwa w działalności związanej z realizacją prac twórczych (w tym prac dyplomowych). Domaga się poszanowania praw autorskich utworów przez siebie tworzonych.

Wymagania wstępne: mikrobiologia, chemia, mechanika

Treści kształcenia: Podstawy prawa własności intelektualnej. Prawo własności przemysłowej. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Przedmiot i podmioty prawa własności przemysłowej. Postępowanie przed Urzędem Patentowym RP. Prawnopatentowa kwalifikacja osiągnięć technologicznych. Praktyczne aspekty ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w dziedzinie technologia żywności i żywienie. Wynalazki technologiczne w konwencjach międzynarodowych i porządku prawnym Unii Europejskiej.

Literatura: „Poradnik wynalazcy”- praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Pyrży, wyd. 2 uzup. Warszawa 2009; „ Wynalazek biotechnologiczny. Przedmiot patentu”, Helena Żakowska-Henzler, Warszawa 2006; „Patentowanie wynalazków biotechnologicznych” praca zbiorowa pod redakcją Wiesława Kotarby, Warszaw 2003.

Metody oceny: zaliczenie wykładów na podstawie list obecności

Uwagi: