ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20210f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Biotechnologia grzybów
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Barbara Żarowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii przemysłowej; zna metody produkcji biomasy grzybowej oraz znaczenie ich metabolitów; zna pozytywne znaczenie grzybów w żywności i ich wykorzystanie w ochronie środowiska, jako czynników biokontroli oraz nowe, niekonwencjonalne szczepy grzybów - grzyby białej zgnilizny drewna. Umiejętności Student potrafi zaplanować proces biosyntezy biomasy grzybowej oraz pozyskiwania ich cennych metabolitów, wykorzystać metabolity wybranych grzybów jako wskaźniki, obecności zarówno ich komórek, jak i toksyn – potrafi przewidzieć i ukierunkować zmiany składników żywności, zachodzące pod wpływem rozwoju grzybów, warunkujące właściwe cechy organoleptyczne produktów spożywczych.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie procesów mikrobiologicznych i enzymatycznych oraz jest świadom ważności tych procesów we współczesnej biotechnologii. Rozumie potrzebę nieustannego uczenia się i zdobywania doświadczenia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania w interdyscyplinarnym obszarze nauki i praktyki, jakim jest biotechnologia.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia, enzymologia

Treści kształcenia: Technologie produkcji biomasy drożdży i grzybów oraz specyfika metabolitów grzybowych. Produkcja białka i tłuszczu mikrobiologicznego, biosynteza barwników karotenoidowych i L-fenyloaminy. . Przegląd wybranych, mniej typowych biotechnologicznych zastosowań grzybów, np. jako czynników biokontroli, środków ochrony roślin, organizmów stosowanych do degradacji biopolimerów w fermentowanej żywności, do produkcji i wykorzystania lakaz grzybów białej zgnilizny drewna.

Literatura: 1. Podstawy biotechnologii przemysłowej, pod red. W.Bednarski & J.Fiedurek , WNT, Warszawa, 2007; 2. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 3. Biotechnologia i chemia antybiotyków, Chmiel A. Grudziński S., PWN, 1999; 4. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 2007; 5. Manual of industrial microbiology and biotechnology, A.L.Demain & J.E.Davies ed. Amer. Soc. Microbiol., Washington D.C, 2005.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: