ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10149o12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Fizjologia i żywienie zwierząt
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław Krzywiecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: podstawowa wiedza z zakresu żywienia zwierząt monogastrycznych poligastrycznych oraz paszoznawstwa niezbędna przy projektowaniu różnych modeli żywienia Umiejętności: Po zaliczeniu przedmiotu student potrafi ocenić wartość pokarmową pasz i wykorzystać je w żywieniu różnych grup zwierząt.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student jest przygotowany do podejmowania decyzji z zakresu produkcji i konkurencji pasz oraz z żywienia różnych grup zwierząt.

Wymagania wstępne: Zaliczenie przedmiotów z uprawy roślin i fizjologii zwierząt.

Treści kształcenia: Składniki pokarmowe i ich przemiany w organizmie zwierząt, mierniki wartości pokarmowej pasz. Pasze- wartość pokarmowa i konserwacja.

Literatura: Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo (1-3 t.) pod red. D. Jamroz

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, niezbędny zasób do zaliczenia 70%.

Uwagi: