ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20125f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: PRODUKCJA TRZODY CHLEWNEJ W GOSPODARSTWACH FARMERSKICH
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Paweł Gajewczyk prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Na podstawie zdobytej wcześniej wiedzy podstawowej z zakresu chowu i hodowli świń i uzupełnionej treścią wykładów student nabierze wprawy do racjonalnego opracowania wstępnych założeń pod projekt fermy tuczu trzody chlewnej. W założeniach tych uwzględnia się wszelkie standardy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej w zakresie produkcji tuczników w aspekcie zachowania naturalnego środowiska. Studenci otrzymują wiedzę teoretyczną z zakresu uwarunkowań w podejmowaniu decyzji o budowie, wyposażeniu i technologii produkcji świń, popartą wizytą w fermie.

Kompetencje: Ukończenie kursu pozwoli na podjęcie pracy związanej z opracowaniem technologii produkcji oraz projektowaniem fermy świń.

Wymagania wstępne: Podstawy hodowli i chowu świń, znajomość fizjologii i podstaw żywienia świń

Treści kształcenia: Zapoznanie się z aktualną sytuacją w produkcji świń w kraju i na świecie oraz czynnikami gwarantującymi zdrową i rentowną produkcję w aspekcie przestrzegania zachowania naturalnych walorów środowiska wokół fermy trzody chlewnej.

Literatura: Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń. ATR Olsztyn, 1998 Czasopisma: Przegląd hodowlany, Trzoda Chlewna Dobrzański Z., Opaliński S.: Regulacje prawne dotyczące ochrony środowiska w produkcji zwierzęcej. Aktualne problemy rolnictwa, gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska. AR Wrocław 2006, s.77-83

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń połączone z egzaminem

Uwagi: