ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
NBSS20163o13Semester:
2013/2014 summerName:
Quality management in biotechnologyMajor:
BiotechnologyStudy Type:
second cycleCourse type:
compulsoryStudy Semester:
1ECTS points:
2Hours (Lectures / Tutorials / Other):
15 / 15 / 0Lecturer:
prof. dr hab. Tadeusz TrziszkaLanguage of instruction:
PolishLearning outcomes:
Knowledge:
On completion of the course, the student can define the basics of management of an organisational unit in the aspect of quality assurance systems, incl. ISO 9001, 17025, 19011 and 22000 norms.The student can propose methods of documenting the system based on, among other, ISO 9001 norm. He/she has general knowledge on the role of transfer of knowledge and management systems in promoting innovation and competitiveness.
Skills:
The student can interpret the ISO 9001, 19011 and 22000 norms and participate in preparing projects.He/she can prepare documentation of quality management, good practice (GMP/GHP) and HACCP in biotechnological industry. Moreover, he/she may be a member of a team implementing quality management systems.
Competences:
The student is aware of the importance of quality management and assurance systems for teams involved in safety and quality management of biotechnological products.He/she isan active member of the team realizing of the project.The student should follow the rules of professional conduct.Prerequisites:
Knowledge in the field of quality management and health safety of food products.Basic knowledge of marketing and economics.
Course content:
Explanation and interpretation of ISO 9001, 17025, 19011 and 22000 norms in the aspect of managing an organisational unit.The philosophy of total quality management (TQM), Six Sigma and the rules of quality management.Food law in food production chain taking biotechnological production into account.Trends in economic development including transfer of knowledge, knowledge management, development of innovation, personalisation in quality management systems and creation of new economic structures.Recommended literature:
1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa.
2. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń.
3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa.
4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II.
6. Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa.
7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
8. Bieżąca literatura z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, w tym; Żywność, Przemysł Spożywczy, Jakość, ABC Jakości itp.
Assessment methods:
Written exam.Comment: