ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
ROSS10059o14Semester:
2014/2015 winterName:
Economics and organization of horticultural productionMajor:
HorticultureStudy Type:
first cycleCourse type:
compulsoryStudy Semester:
5ECTS points:
3Hours (Lectures / Tutorials / Other):
30 / 30 / 0Lecturer:
dr inż. Marek StachowiakLanguage of instruction:
PolishLearning outcomes:
Student is able to make the economic assessment of the operation of the farm as a whole and of certain economic activities. Able to ask about the advisability of certain economic activities in the precise future in respect of the farm as well as for horticultural production industry as a whole. The student uses the cost-effectiveness, taking into account the nature of the decision-making account of opportunity cost. He can fill out tax returns on doing business in the field of horticultural production.Competences:
Student uses measures of socio-economic development in the assessment of market gardening, horticulture is able to characterize in terms of diversification of the agrarian structure, organizational and legal forms, forms of ownership and sectors, it can choose a particular form of organizational - legal as well as funding for specific conditions to establish themselves business, is able to characterize the farm and gardening in general in terms of the factors of production.Prerequisites:
Completed courses of economics, the freedom to use a spreadsheet.Course content:
The course is carried out activities related to the subject of legal, natural and economic determinants of the functioning of agricultural and horticultural production in Poland, the economic aspects of the horticultural farm - such as the cost of economic activity and categories of production, and measures of its profitability, their calculations, financial reporting, analysis economic (especially financial), economic and social indicators and measures of characterizing agriculture, factors of production and the typology of households, economic assessment of investment in agriculture, as well as selected elements of agricultural policy: tax credits and subsidies in agriculture.Recommended literature:
Bagieński S., Chabiera J., Dobiegała – Korona B. „Zarządzanie firmą w agrobiznesie”, FAPA, Warszawa 1998,
Bień W. „Czytanie bilansu przedsiębiorstwa (dla menedżerów), Finans Servis, Warszawa 1995,
Ćwiąkała – Małys A., Nawak W. „Analiza sytuacji finansowej przedsiębiorstwa w gospodarce rynkowej”, Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 1999,
Fereniec J. „Ekonomika i organizacja rolnictwa”, Wydawnictwo Key Test, Warszawa 1999,
Gierusz B. „Podręcznik samodzielnej nauki księgowania”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2001,
Grabowski S., Kowalski A., Adamowicz M. „ Ekonomika rolnictwa i polityka rolna”, FAPA, Warszawa 1998,
Jacyszyn J., Kujawski R. „Nowe prawo gospodarcze i handlowe”, Zachodnie Centrum Organizacji, Zielona Góra 2001,
Klepacki B. „Ekonomika i organizacja rolnictwa”, Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1998,
Klepacki B. „Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw produkcji i pracy w rolnictwie”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996,
Kodeks Cywilny,
Kodeks Spółek Handlowych,
Krusze N. “Ogólna ekonomika ogrodnictwa”. PWRiL, Warszawa 1985.
Krusze N. “Organizacja i ekonomika przedsiębiorstw ogrodniczych”. PWRiL, Warszawa 1984.
Lewandowska L. „Niekonwencjonalne formy finansowania przedsiębiorczości”, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2000,
Maniecki E. „Organizacja i planowanie pracy wykonywanej w gospodarstwie rolniczym” PWRiL, Warszawa 1976,
Manteuffel R. „Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego”, PWRiL, Warszawa 1984,
Manteuffel R. „Ekonomika i organizacja pracy wykonawczej w rolnictwie”, PWRiL, Warszawa 1971,
Stachak S. „Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw rolnych”, PWRiL, Warszawa 1983,
Worobiow L., Spychalski G. “Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej”. Wyd. AR Szczecin 2002.
Waters D. \\\\\\\"Zarządzanie operacyjne - Towary i usługi\\\\\\\" Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
Sources:
1. GUS Statistical Yearbooks,
2. Yearbooks Agriculture Organization (CSO)
3. Agricultural censuses,
4. Rynek owoców i warzyw. Opracowania IERiGŻ
Assessment methods:
The lecture - written exam: minimum level of knowledge about 60%,
Classes - credit thematic blocks (minimum 60% of messages), the evaluation of their own thematic studies, the final assessment will be the average of the above.
Comment: