ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
RESS20274f13Semester:
2013/2014 summerName:
Economic and organizational problems of rural tourismMajor:
EconomicsStudy Type:
second cycleCourse type:
optionalStudy Semester:
4ECTS points:
2Hours (Lectures / Tutorials / Other):
15 / 0 / 0Lecturer:
dr inż. Izabela Kurtyka-MarcakLanguage of instruction:
PolishLearning outcomes:
Knowledge:
The student knows the general principles of the creation and development of individual entrepreneurship in the organization of rural tourism services.
The student knows the basic scope of the law regulating agrotourism activities.
Student identifies the main problems and determinants for rural development.
Skills:
Student is able to independently plan and execute implementation tasks in the field of agritourism activities.
The student has the ability to assess the development of tourism in rural areas.
Student can search for, interpret and apply the basic law on agrotourism activities.
Competences:
Social competences:
Student is able to complement and improve their knowledge and skills.
The student knows the principles of starting and running a private enterprise in the agricultural sector or in agricultural environments. He can think and act in an entrepreneurial manner.
The student is aware of the responsibility for the quality of services agritourism.
Prerequisites:
Macroeconomics, microeconomics, economic policy.Course content:
The course includes: history of tourism, trends in tourism, types and functions of tourism. Legal and administrative regulations. Sources of investment in tourism. Tourism organization.Recommended literature:
1. Alejziak W. 1999. Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku, ALBIS, Kraków.
2. Altkorn J.,2001. Marketing w turystyce, WN PWN, Warszawa.
3. Dębniewska M., Tkaczuk M. 1997. Agroturystyka, koszty, ceny efekty Wydawnictwo Poltext Warszawa.
4. Drzewiecki M. ,1995. Podstawy agroturystyki. Wydawnictwo „ Świadectwo”, Bydgoszcz.
5. Gaworecki W. 2003. Turystyka. Warszawa.
6. Knecht D. 2009. Agroturystyka w agrobiznesie. Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa.
7. Kowalczyk A. 2000. Geografia turyzmu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
8. Kutkowska B.2003 – Podstawy agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku. Wydawnictwo AR we Wrocławiu.
9. Łazarek R. 2001. Ekonomika turystyki, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa.
10. Łobożewicz T., Bieńczyk G. Podstawy turystyki. Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa 2001.
11. Mikuta B., Żelazna K. 2004. Organizacja ruchu turystycznego na wsi. Wydawnictwo Format – AB, Warszawa.
12. Płocka J.2009. Wybrane zagadnienia z zagospodarowania turystycznego, część 1 i 2, CKU, Toruń .
13. Praca zbiorowa pod redakcją Świetlikowskiej U. 2000. Agroturystyka. Wydawnictwo SGGW w Warszawie.
14. Red. Kurek W. 2008 Turystyka. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
15. Rutkowski A., 2003. „Zarządzanie finansami”. Wydanie II. Wyd. PWE, Warszawa.
16. Sikorska G., Kajszczak W. 2001.Kwatera agroturystyczna. Praktyczny poradnik. Wydawnictwo Naj – Comp, Warszawa.
17. Sznejder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Polskie wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.
18. Szubert –Zarzeczny U. 2002 Ekonomiczne podstawy turystyki. Skrypty AR we Wrocławiu Nr 471.
19. Tańska – Hus B., Buslik M. 2005. Podstawy prawa w turystyce I hotelarstwie. Skrypty AR we Wrocławiu Nr 501.
Assessment methods:
Assessment of effects of education in terms of knowledge: written exam or test the contents of lectures Assessment of effects of education in terms of skills:
Assessment of effects of education in terms of social competences:
Comment: