ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
NTSS20120f11Semester:
2011/2012 summerName:
Ecological FoodMajor:
Food Technology and NutritionStudy Type:
second cycleCourse type:
optionalStudy Semester:
1ECTS points:
1Hours (Lectures / Tutorials / Other):
15 / 0 / 0Lecturer:
dr inż. Aneta WojdyłoLanguage of instruction:
PolishLearning outcomes:
The student after finishing the course has knowledge in the range of the production of the ecological food. The student knows what there are differences in the productive process of the vegetable and animal food. The execution of the technological process is the effect of the education.Competences:
To self - characterize differences among ecological food and traditional food. The student be able to technologically work out peaceable recipes with guidelines and legal restrictions connected with the process of the production carry out ecological.Prerequisites:
General Technology Food, Technologies of specialization Course content:
Legal controls connected with the processing of the ecological food (Polish and Union legal controls). Principles and the aims of the ecological system of tillage of cereals, fruit, vegetables and the animals breeding, and ecological agriculture and his influence on the quality of the food. The values of the ecological food- the truth and myths; the property of the ecological food. The ecological methods of the processing and storage of the food and the main directions of the innovation in the ecological processing. The condition of market and the perspective of the development of the ecological food in the world and in the Poland, and the problems of market and the marketing of ecological products in the Poland. The consumer criteria of the opinion of the ecological food and the barrier of the purchase of ecological products in the consumers opinion.Recommended literature:
1. Binder F., Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993; 2. Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz oznakowania jego produktów i środków spożywczych; 3. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993; 4. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacyjna, Warszawa 1998; 5. Szczucki C., Pojęcie i zakres znaczeniowy cech składających się na jakość produktów mięsnych, „Przemysł Spożywczy” 1971, nr 10; 6. Śmiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w celu poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000; 7. Świda J., Badanie preferencji konsumenckich mleka i jego przetworów, Praca doktorska, Wydział Towaroznawstwa, AE w Krakowie, Kraków 1999; 8. Żuchowski J., Mirowska E., Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego [w:] Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej, AE w Krakowie, Kraków 2000.Assessment methods:
Comment: