ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
NTSS20175o11Semester:
2011/2012 winterName:
Nutrition and DieteticMajor:
Food Technology and NutritionStudy Type:
second cycleCourse type:
compulsoryStudy Semester:
2ECTS points:
2Hours (Lectures / Tutorials / Other):
30 / 0 / 0Lecturer:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatLanguage of instruction:
PolishLearning outcomes:
After completing the course student can evaluate the intake of energy and nutrients from diet in relation to recommended guidelines, understands basic relationships between nutrition and health.Competences:
Students are able to make risk assesment of hazardous substances in food products.Prerequisites:
Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Food TechnologyCourse content:
Providing basic knowledge about energy, containing nutrients and unnutrients – their chemistry, metabolism, intake, source. Nutritional evaluation of main food groups. Energy balance and weight control. Dietary guidelines. Food guide pyramid.Recommended literature:
1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999; 4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000; 5. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998; 6. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995; 7. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).Assessment methods:
Written exam, minimal limit of knowledge – 60%.Comment: