ECTS Course Catalogue
Course details
Course code:
NTSS20263o12Semester:
2012/2013 summerName:
Vegetable and Cereals Processing Technology IMajor:
Food Technology and NutritionStudy Type:
second cycleCourse type:
compulsoryStudy Semester:
1ECTS points:
11Hours (Lectures / Tutorials / Other):
60 / 90 / 0Lecturer:
prof. dr hab. Zygmunt Gil Language of instruction:
PolishLearning outcomes:
After completing the course students know problems of raw plant materials utilization in the industry, in particular fruits, vegetables and cereals raw materials, Students know chosen technologies from different branches and the quality of ready products.Competences:
After completing the course student is able to control raw plant material which is supplied to industry as well as manufactured ready products. Student after course can work on the processing lines and in factory laboratories.Prerequisites:
Microbiology, Food Analysis, General Food TechnologyCourse content:
Grain quality. Milling and groating technology. Production and developing of fruits and vegetable. Freezing and canning of fruits and vegetable. Wine production. Recommended literature:
1. Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988. 2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i warzyw. Skrypt AR Wrocław, wyd. III. 2001, 3.Oszmiański J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia. Skrypt AR Wrocław 2002; 4.Zaderowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Podręcznik AR-T Olsztyn 1994 ;5.Postolski J., Gruda Z., Zamrażalnictwo żywności. WNT , Warszawa 2000 ;6. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A, Jarczyk A., Technologia produktów owocowych i warzywnych PWRiL Warszawa 1973; 7. Jarczyk A., Płocharski W., Technologia produktów owocowo - warzywnych. tom 1 i 2, wydanie pierwsze,. Wyższa Szkoła Ekonomiczno - Humanistyczna im. prof. Szczepana A. Pieniążka, Skierniewice 2010; 8.Czasopisma: Przegląd Zbożowo-Młynarski, Przemysł Spożywczy, Przegląd Gastronomiczny, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, Chłodnictwo. Assessment methods:
Oral exam.Comment: