ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: NZCS10027o14
Semester: 2014/2015 winter
Name: Socio-economic determinants of nutrition
Major: Human Nutrition
Study Type: first cycle
Course type: compulsory
Study Semester: 3
ECTS points: 1
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 15 / 0 / 0
Lecturer: dr hab. inż. Joanna Wyka prof. nadzw.
Language of instruction: Polish


Learning outcomes: The student knows the concept of feeding behavior and is able to play their typology. The student lists of the group of the factors affecting the feeding behavior. The student is able to locate a group of sociological and economic factors in the set of all determinants of nutrition. The student describes a group of sociological and economic factors affecting the feeding behavior. The student knows and explains the impact of various sociological and economic factors feeding behavior. The student explains the correlation between the sociological and the economic factors among all factors.

Competences: The student is aware of the impact of the sociological and the social factors on the volume of the consumption product groups. The student is aware of the importance of the following principles of the rational nutrition which are extracted by each of the social and the economic groups.

Prerequisites: economics, sociology

Course content: The basic concepts of the sociological and the economic determinants of the basic knowledge of the nutrition, the basic division of the determinants of the nutrition of the basic knowledge of the sociological and the economic factors affecting the diet.

Recommended literature: 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011. 2. Giddens A.: Socjologia, PWN, Warszawa, 2012. 3. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009. 4. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia : wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007. 5. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006. 6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007 7. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996. 8. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe młodzieży warszawskiej a środowisko społeczne, SGGW, Warszawa, 2005. 9. Kołłajtis- Dołowy A.: Badania uwarunkowań żywieniowych młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW Warszawa, 2010. 10. Mierzwa D.: Ekonomia- elementy teorii mikro i makroekonomii, Wydawnictwo UP, Wrocław, 2009. 11. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011. 12. Peckenpaugh J., Gajewska D. (red. wyd. polskiego): Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2010. 13. Rejman K.: Spożycie żywności i zachowania żywieniowe wśród ludności o niskich dochodach w Polsce oraz wnioski dla polityki wyżywienia. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010. 14. Rudnicki L.: Zachowania rynkowe nabywców. Mechanizmy i uwarunkowania, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 2004, Kraków. 15. Samuelson P.A.: Ekonomia, Rebis, Poznań, 2012. 16. Sztompka P.: Socjologia-analiza społeczeństwa, Znak, Kraków, 2009. 17. Walczak-Duraj D.. Postawy współczesnej socjologii. Wydawnictwo OMEGA-PRAKSIS, Pabianice, 2006. 18. Zadworna- Cieślak M., Ogińska- Bulik N.: Zachowania zdrowotne młodzieży- uwarunkowania podmiotowe i rodzinne, Wydawnictwo Difin, Wrszawa, 2011.

Assessment methods: written exam

Comment: