ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: RRSN20196o16
Semester: 2016/2017 winter
Name: Organic farming
Major: Agriculture
Study Type: second cycle
Course type: compulsory
Study Semester: 1
ECTS points: 4
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 9 / 9 / 0
Lecturer: dr inż. Piotr Kuc, dr inż. Ewa Tendziagolska
Language of instruction: Polish / English


Learning outcomes: Learning outcomes and competences: Knowledge: Student is acquainted with rules applied to organic farming, student is able to show positive and negative aspects that system of farming. Student has knowledge in regulations applied to taking up organic farming activity. Skills: Student acquires ability to plan organic crop cultivation under varying environmental conditions as well as appropriately to breeding in farm. Student assesses plants status affected different environmental conditions, distinguishes agrophages and prevents their invasion using acceptable methods of control in organic farming.

Competences: Student understands specificity of organic management. Student organizes and conducts studies in team. Student appreciates the need for self-improvement and the necessity of trainings. Student assesses and explains the impact of varying tillage and crop succession on both quality and quantity of yield. Student obeys rules in organic farming during tillage and growing season of crops.

Prerequisites: Principles of plant production.

Course content: Trends in organic farming. Organic agroecosystem characterization: plant production, tillage, fertilizer farming, plant protection, principles of breeding, grasslands, horticulture. Biodynamic farming. Organic farming regulations.

Recommended literature: Siebeneicher G. E.1997. Podręcznik rolnictwa ekologicznego. Wyd. Nauk. PWN, USTAWA z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz.U. 2009, Nr 116, poz. 975), ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, str. 1, z późn. zm), ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, str. 1-84, z późn. zm), Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Wydawnictwo SGGW.

Assessment methods: Obligatory credit (test + project on total tillage and cultivation in crop rotation), written exam, minimum 60% of knowledge to pass.

Comment: