ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: BŻS10085f16
Semester: 2016/2017 winter
Name: Organic Farming
Major: Food Safety
Study Type: first cycle
Course type: optional
Study Semester: 7
ECTS points: 2
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 15 / 15 / 0
Lecturer: dr inż. Ewa Tendziagorska
Language of instruction: Polish


Learning outcomes: learning outcomes: Student is acquainted with theoretical and practical principles of organic farm management. A particular emphasis is placed on production and virtues of organic food. The aspect of environmental protection is also included in the course.

Competences: competences: After completing the course student is able to point out the differences between conventional and organic method of crop and animal production. The completion of course will allow to know better the market of food as well as it will increase awarness and attitude during shopping. Student will be able to take the discussion on food origin. Prerequisites: principles of crop and animal production

Prerequisites: Prerequisites: principles of crop and animal production

Course content: Course contents: Trends in organic farming. Organic agroecosystem characterization: plant production, tillage, plant nutrition, plant protection, principles of breeding, grasslands, horticulture. Quality and safety of organic food. Organic food features. Processing of organic products. Environmental protection. Biodynamic farming. Organic farming law regulations.

Recommended literature: Recommended literature: 1. Tyburski J., Żakowska-Biemans S. 2007. Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego., Wyd. SGGW. 2. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171, poz. 1225, z późn. zm.) wraz z aktami wykonawczymi, 3. Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz.U. L 189 z 20.7.2007, str. 1, z późn. zm.), 4. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, str. 1-84, z późn. zm.), 5. Ustawa o rolnictwie ekologicznym z dnia 25 czerwca 2009 r. (Dz.U. 2009, nr 116, poz. 975)

Assessment methods: Assessment: lectures: written exam, practical lessons: tests, oral report, project

Comment: