ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: NZCS10091f16
Semester: 2016/2017 winter
Name: Behavioral determinants of nutrition
Major: Human Nutrition
Study Type: first cycle
Course type: optional
Study Semester: 7
ECTS points: 1
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 12 / 0 / 0
Lecturer: dr inż. Ewa Piotrowska
Language of instruction: Polish


Learning outcomes: Knowledge: The student knows the concept of feeding behaviors and their typology. The student group lists the factors affecting the feeding behavior. The student is able to locate the group of behavioral factors in the set of all determinants of nutrition. Student describes the group of behavioral factors that influence the feeding behavior. The student knows and explains the impact of the various factors on the behavior and the behavioral habits. The student explains the correlation of the individual behavioral factors within the group of the factors. Skills: The student is able to identify and interpret the relationship between the personality traits and the behaviors regarding food prepared on the basis of the behavioral assessment instruments. The student evaluate the differences in dietary behavior between individuals due to the different impact of behavioral factors. The student interprets the risk factors of eating disorders in the light of the characteristics of individual units.

Competences: The student is aware of the impact of behavioral factors on feeding behavior. The student is aware of the importance of following the principles of rational nutrition and flu by the impact of various factors on the behavior behavioral habits.

Prerequisites: psychology, pedagogy

Course content: The basic concept of the psychological determinants of the basic knowledge of the nutrition, basic division of the behavioral factors determining nutrition. The basic information about the factors influencing behavioral nutrition. The basic knowledge of the causes of anorexia and bulimia and thr compulsive overeating.

Recommended literature: 1. Gawęcki J., Roszkowski W.: Żywienie człowieka zdrowie publiczne cz. III. PWN, Warszawa, 2011. 2. Jeżewska- Zychowicz M., Babicz Zielińska E.: Konsument na rynku nowej żywności- wybrane uwarunkowania spożycia, Warszawa, 2009. 3. Jeżewska- Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia: wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, SGGW, Warszawa, 2007. 4. Jeżewska- Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW, Warszawa, 2006. 5. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe i ich uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007 6. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe konsumentów a proces edukacji żywieniowej, SGGW, Warszawa, 1996. 7. Jeżewska- Zychowicz M.: Zachowania żywieniowe młodzieży warszawskiej a środowisko społeczne, SGGW, Warszawa, 2005. 8. Kołłajtis-Dołowy A.: Badania uwarunkowań żywieniowych młodzieży, Rozprawy Naukowe i Monografie, SGGW Warszawa, 2010. 9. Ogińska- Bulik N: Psychologia nadmiernego jedzenia: przyczyny, konsekwencje, sposoby zmiany, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2004. 10. Ołgen J.: Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011. 11. Pilska Magdalena, Jeżewska- Zychowicz M.: Psychologia Żywienia. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2008. 12. Strelau J. Psychologia- podręcznik akademicki, Gdańskie wydawnictwo psychologiczne, Gdańsk, 2006. 13. Vasta R., Haiti M.M., Miller S.A.: Psychologia dziecka, WSiP, Warszawa 1995. 14. Zadworna- Cieślak M., Ogińska- Bulik N.: Zachowania zdrowotne młodzieży- uwarunkowania podmiotowe i rodzinne, Wydawnictwo Difin, 2011.

Assessment methods: Knowledge: a written exam – the essays on given topics Skills: the design, the observation Competencies: the prolonged observation by the supervisor, the portfolio, the self-assessment

Comment: