ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: NWSS10061o11
Semester: 2011/2012 summer
Name: Food safety and quality management
Major: Commodity Science
Study Type: first cycle
Course type: compulsory
Study Semester: 6
ECTS points: 5
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 30 / 30 / 0
Lecturer: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka
Language of instruction: Polish


Learning outcomes: On completion of the course, the student will know the following: the basics knowledge of quality management in accordance to ISO 9000, the basics of European food legislature contained in the latest EU directives, the rules of auditing, the content of ISO 9001,19011,and 22000 norms, the basics of complex quality management, including TQM and six sigma. The student will know the basics, how to prepare the documents of quality management, good practice (GMP/GHP) and also HACCP documentation. Student have knowledge oriented to economy and innovation.

Competences: The student who has finished the course will be able to be a member of teams designing and implementing food quality and safety systems in organizational units involved in food production and distribution, he/she will be able to design a project documentation of the management and food safety system.

Prerequisites: The knowledge of production and processing of food products, basics of micro and macroeconomics, marketing and management. Basic knowledge of microbiology and hygiene.

Course content: Presentation of ISO 9000, 9001, 19011 norms, their interpretation in the aspect of management. The most important rules of total management. Audits and methods of auditing. Instruments of building trust in the safety and trustworthiness of products and services. Analysis and interpretation of EU directives concerning food legislation. ISO 22000 and GMP/GHP and HACCP rules. Food production chain with respect to monitoring.

Recommended literature: 1.Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa. 2.Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń. 3.Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka.Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa. 4.Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. 5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II. 6.Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa. 7.Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 8.Bieżąca literatura dostępna w bibliotekach z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności

Assessment methods: Written or oral exam

Comment: