ECTS
ECTS Course Catalogue

Course details
Course code: NTSS20175o11
Semester: 2011/2012 winter
Name: Nutrition and Dietetic
Major: Food Technology and Nutrition
Study Type: second cycle
Course type: compulsory
Study Semester: 2
ECTS points: 2
Hours (Lectures / Tutorials / Other): 30 / 0 / 0
Lecturer: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Language of instruction: Polish


Learning outcomes: After completing the course student can evaluate the intake of energy and nutrients from diet in relation to recommended guidelines, understands basic relationships between nutrition and health.

Competences: Students are able to make risk assesment of hazardous substances in food products.

Prerequisites: Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Food Technology

Course content: Providing basic knowledge about energy, containing nutrients and unnutrients – their chemistry, metabolism, intake, source. Nutritional evaluation of main food groups. Energy balance and weight control. Dietary guidelines. Food guide pyramid.

Recommended literature: 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2000; 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego, pod red. J. Hasika, J. Gawęckiego PWN 2000; 3. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999; 4. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000; 5. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998; 6. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995; 7. Wybrane pozycje źródłowe z bieżącego piśmiennictwa polskiego i zagranicznego (wskazane przez wykładowcę).

Assessment methods: Written exam, minimal limit of knowledge – 60%.

Comment: